Nieuws

Steun vanuit VSF aan Oekraïne

Eén maand na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er meer dan 4 miljoen mensen het land ontvlucht en zijn ongeveer 6.5 miljoen mensen in eigen land ontheemd1. Dit terwijl de humanitaire nood exponentieel toeneemt.

Elke dag ontvluchten duizenden mensen Oekraïne met enkel datgene dat ze kunnen dragen: vaak zijn dit ook huisdieren. Vanuit informatie wat ontvangen is door VSF aan de Poolse grens bij Medyka, blijkt dat ongeveer 30% van de vluchtelingen een huisdier heeft, waarvan sommigen ook veterinaire hulp nodig hebben.

Normaal gesproken valt veterinaire hulp aan huisdieren niet onder de missie van Dierenartsen Zonder Grenzen. Ons hoofddoel ligt namelijk bij het ondersteunen van kleinschalige veehouders en pastoralisten. Echter laat de ernst en de uitzonderlijke aard van de situatie ons niet onverschillig en stelt dit ons de noodzaak om op te treden in onze capaciteit als dierenartsen.

Op dit moment is er nog weinig informatie bekend over de situatie van landbouwhuisdieren in Oekraïne, maar hoogstwaarschijnlijk zal het vee en de veehouders ook snel ondersteuning nodig hebben. VSF international zal de situatie in de gaten blijven houden en evalueren of het bereik van de projecten vanuit VSF vergroot kan worden in het ondersteunen van de mensen uit Oekraïne.

Hoe kunt u helpen?

Als je ons wilt helpen met het ondersteunen van de Oekraïense vluchtelingen via de bovenstaande projecten, kun je doneren aan: