Steun aan Oekraïne

Uncategorized

Steun vanuit VSF aan Oekraïne

Eén maand na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er meer dan 4 miljoen mensen het land ontvlucht en zijn ongeveer 6.5 miljoen mensen in eigen land ontheemd1. Dit terwijl de humanitaire nood exponentieel toeneemt.

Elke dag ontvluchten duizenden mensen Oekraïne met enkel datgene dat ze kunnen dragen: vaak zijn dit ook huisdieren. Vanuit informatie wat ontvangen is door VSF aan de Poolse grens bij Medyka, blijkt dat ongeveer 30% van de vluchtelingen een huisdier heeft, waarvan sommigen ook veterinaire hulp nodig hebben.

Normaal gesproken valt veterinaire hulp aan huisdieren niet onder de missie van Dierenartsen Zonder Grenzen. Ons hoofddoel ligt namelijk bij het ondersteunen van kleinschalige veehouders en pastoralisten. Echter laat de ernst en de uitzonderlijke aard van de situatie ons niet onverschillig en stelt dit ons de noodzaak om op te treden in onze capaciteit als dierenartsen.

Gezelschapsdieren zijn belangrijk voor de mentale gezondheid van eigenaren, vooral in deze extreme situatie. Het zorgen voor dieren zorgt ervoor dat er nog een verbinding blijft bestaan met het leven dat velen van hen nu gedwongen achter hebben moeten laten. Terwijl gezondheidszorg en steun gegeven wordt aan mensen, moeten er in de behoeften en het welzijn van de dierlijke familieleden ook voldaan worden: veel dieren, net als hun eigenaren, arriveren uitgeput of soms zelfs gewond en hebben verzorging nodig.

Bovendien is rabiës nog steeds aanwezig in Oekraïne, in tegenstelling tot in andere Europese landen die er vrij van zijn. De plotselinge binnenkomst van niet-gevaccineerde dieren in landen die vrij zijn van rabiës, kan zorgen voor serieuze risico’s voor de volksgezondheid en dit eist een snelle reactie van de lokale dierenartsen om de dieren te vaccineren tegen rabiës of quarantaine op te leggen.

Twee organisaties die lid zijn van VSF international zijn al actief in het verzorgen van steun aan huisdieren van vluchtelingen:
Het project van VSF-Tsjechië ‘Seeking Refuge Together’ assisteert Oekraïense vluchtelingen die aankomen in Tsjechië die veterinaire hulp, dierenvoer en zorg nodig hebben voor hun huisdieren. De organisatie helpt met het vinden van passende dierenartsenpraktijken, biedt hulp in de vorm van tolken aan aan dierenartsenpraktijken die Oekraïense vluchtelingen helpen, runnen een informatiepunt www.spsom.cz waar vluchtelingen met huisdieren relevante informatie kunnen vinden, en voorzien huisdiereigenaren van financiële hulp om in de zorg voor hun huisdieren te kunnen voorzien. Klik hier voor meer informatie over dit project.

VWB/VSF Canada houdt de situatie langs de Poolse grens in de gaten en blijft dit doen, ook langs de grenzen met andere landen. Momenteel ligt de focus voornamelijk bij het steunen van een aantal belangrijke lokale partners in Oekraïne door het aanbieden van eten en medische materialen aan meer dan 700 lokale asielen en dierverzorgers. Meer informatie over dit project is te vinden via de Ukraine emergency page.

Op dit moment is er nog weinig informatie bekend over de situatie van landbouwhuisdieren in Oekraïne, maar hoogstwaarschijnlijk zal het vee en de veehouders ook snel ondersteuning nodig hebben. VSF international zal de situatie in de gaten blijven houden en evalueren of het bereik van de projecten vanuit VSF vergroot kan worden in het ondersteunen van de mensen uit Oekraïne.

Hoe kunt u helpen?

Als je ons wilt helpen met het ondersteunen van de Oekraïense vluchtelingen via de bovenstaande projecten, kun je doneren aan:


VSF Tsjechië


VWB/VSF Canada