In het hart van Afrika, het dichtbevolkte en kleinschalige land Malawi, werkt Dierenartsen zonder Grenzen (DZG) samen met lokale partnerorganisatie Centre for Community Empowerment Initiatives (CCEI). Dankzij deze samenwerking kunnen projecten worden opgezet die zich richten op uitdagingen die de lokale bevolking ondervindt, zoals duurzame landbouw door geiten.
Malawi is bijna drie keer zo groot als Nederland. Het land heeft een populatie van 20 miljoen mensen en de verwachtingen zijn dat de populatie zich gaat verdubbelen in de aankomende 20 jaar. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en 80% van de populatie is afhankelijk van kleinschalige landbouw.
Geiten als duurzaam alternatief
Door de inflatie kost een zak kunstmest 80.000 MWK (€70,-). Dit is voor kleine veehouders simpelweg niet te betalen. Kunstmest of compost is van belang bij het verbouwen van gewassen op het land, omdat het zorgt voor een betere productie en meer organische stof. Hierdoor verbetert de bodemkwaliteit en zorgt het voor het beter vasthouden van regenwater.
Voor de vergelijking kost een geit gemiddeld 50.000 MWK. Het geven van geiten en trainingen over de verzorging ervan, draagt bij aan het ondersteunen van gezinnen in Malawi. De dieren geven melk om te drinken en mest om landbouwgrond vruchtbaar te maken. Hiernaast kunnen geiten ervoor zorgen dat een gezin inkomen genereert waar ze van kunnen leven, en ze de mogelijkheid krijgen om hun eigen eten te verbouwen. Daarnaast, Community based breeding: een aantal boeren hebben een bok gekregen die potentie heeft om de genen van geiten te verbeteren.
Geiten zorgen ervoor dat gezinnen veerkrachtiger zijn. Families die geen dieren hebben, maken vaak gebruik van bomen om te dienen als houtskool. Houtskool wordt gebruikt voor het koken, het drogen van tabak, het vrijmaken van land voor landbouw en het bakken van stenen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Malawi kampt met de problemen van ontbossing en erosie. De belangrijkste oorzaak hiervan is het kappen van bos voor de productie van houtskool.
Dragen geiten in Malawi bij aan ontbossing en erosie?
Hoewel uit de onderzoeken niet blijkt dat overbegrazing één van de redenen van ontbossing en erosie is, kunnen geiten wel degelijk jonge bomen opeten. Dit is de reden dat DZG families in trainingen voorziet voor de verzorging van geiten met een One Health-werkwijze. Zo richten we ons in de trainingen op:
- Dieren een paar uur per dag laten grazen en ze voornamelijk voeden met overblijfselen van voedselgewassen.
- Planten van vlinderbloemige bomen: dienen als stikstofbinders voor andere gewassen en zijn daarnaast ook een goed ruwvoer voor de geiten.
Geiten worden gegeven aan kleine veehouders die ervaring hebben met het houden van geiten. Zij laten zien dat ze hier succesvol in zijn. Deze ervaren geitenhoeders zijn een voorbeeld voor andere veehouders in de gemeenschap. Hierdoor dragen geiten bij aan klimaat slimme en duurzame landbouw in het gebied.
Geef een toekomst en doe een gift aan Geef een Geit
Klik hier voor meer informatie over Geef een Geit