Doel van Dierenartsen zonder Grenzen
Malawi
In 2019 zijn 15 diergezondheidswerkers opgeleid, die op hun beurt training hebben gegeven aan 1814 boeren in verschillende aspecten van de veehouderij. Zo kunnen kwetsbare mensen zelf dieren houden en verkopen, dit zijn vooral vrouwen, jongeren, ouderen en mensen die leven met en / of getroffen zijn door hiv / aids. Daarnaast zijn er dit jaar 13500 dieren gevaccineerd, ontwormd of behandeld. Wil je meer lezen over de behaalde resultaten in 2019, kijk dan eens naar ons activiteitenverslag 2019.
De vorderingen van de projecten kun je volgen via onze social media: Instagram, LinkedIn en Facebook. Hier plaatsen we regelmatig een update. Daarnaast kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze komt 3 keer per jaar in je mailbox terecht.
Donaties
We streven ernaar dat een zo hoog mogelijk bedrag naar de projecten in Malawi gaat. Echter zijn er ook kosten nodig om de organisatie draaiende te houden zoals personeelskosten of wervings- of promotiekosten. Voor een duidelijk overzicht in de financiën, verwijzen we je graag naar ons financieel verslag 2018-2019.
Dierenartsen zonder Grenzen beschikt over de ANBI status. Je kan ervoor kiezen om een periodieke gift te doen waardoor je donatiebedrag niet aan een drempel of een maximum hoeft te voldoen. Dat betekent dat je voor een periode van minimaal 5 jaar, belasting van het hele bedrag kan aftrekken. Hoeveel belasting dit is hangt af van de belastingschaal waarin je valt. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de volgende pagina
Persoonlijke gegevens
Dierenartsen zonder Grenzen draagt grote zorg voor goede beveiliging en zorgvuldige verwerking van uw persoonsgegevens. Hierbij houden wij ons aan de voorwaarden gesteld in de Europese privacywet, beter bekend als de ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR) of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Dierenartsen zonder Grenzen verwerkt uw (persoons)gegevens voor de volgende doelen:
- Het versturen van service gerelateerde berichten
- Fondsenwerving
- Het verwerken van de betaling wanneer u een donatie doet
- Het vrijgeven van Capita Selecta punten (voor studenten Diergeneeskunde)
- Er worden voor de Vaccinate 4 Africa gegevens verzameld en gebruikt om contact te onderhouden met de deelnemende praktijken, promotiematerialen en versturen en huisdiereigenaren te wijzen op de deelname van praktijken.
Lees onze privacy verklaring om hier meer over te weten te komen: https://dierenartsenzondergrenzen.nl/privacy/
Vrijwilligerswerk
Organisatie
In Nederland heeft Dierenartsen zonder Grenzen een persoon in dienst als coördinator voor twee dagen per week: Sarah Farrand. Zij regelt o.a. de dagelijkse gang van zaken en communicatie met en fondsenwerving voor de projecten in Malawi. Ze overlegt met het bestuur en DzG-student.
Sinds 2018 werken we samen met onze nieuwe programma manager in Malawi: Gilbert Banda. Hij heeft veel ervaring in het trainen van diergezondheidswerkers opgedaan bij zijn eerdere werk voor Heifer en andere ngo’s in Malawi. Gemiddeld werkt hij de helft van de tijd voor Dierenartsen zonder Grenzen en de andere helft voor een sociale onderneming, Ziweto. Gilbert houdt zich bezig met het design en de implementatie van nieuwe projecten, traint diergezondheidswerkers en sluit hen aan bij de bestaande veterinaire infrastructuur, en tot slot monitort en evalueert hij de projecten.
Daarnaast werken we sinds een jaar met stagiaires voor fondsenwerving en communicatie.
Je kan contact met ons opnemen via ons contactformulier op de website.
Je kan ook een mailtje sturen naar coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl. Of naar student@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Ja, Dierenartsen zonder Grenzen is een stichting. Wij hebben een bestuur dat koers geeft aan de organisatie, nieuwe strategische plannen uitzet en leiding en feedback geeft aan de coördinator.
De bestuursleden van Dierenartsen zonder Grenzen-Nederland zijn in 2019:
- Marc Joolen, voorzitter.
- Bart Balis, penningmeester.
- Sarah Farrand, secretaris.
- Hans de Smit, algemeen bestuurslid.
- David Speksnijder, algemeen bestuurslid.
- Marieke Le Poole, algemeen bestuurslid.
- Bram Schreuder, algemeen bestuurslid.
DzG-Student
Duurzaamheid
Het klopt inderdaad dat veeteelt een grote ecologische voetafdruk heeft. Maar dit geldt voor grootschalige geïndustrialiseerde veeteelt. Deze intensieve manier van veeteelt draagt bij aan klimaatverandering door een hoge methaanuitstoot, ontbossing en landgebruik en het gebruik van fossiele brandstoffen.
Bij de boeren in Malawi die wij ondersteunen ziet de veehouderij er een stuk anders uit en is het veel klimaatvriendelijker. De boeren hebben niet meer vee dan dat ze nodig hebben om hun familie te onderhouden. Bij deze kleinschalige veeteelt staat mens, dier en milieu centraal.
Vaak wordt er gedacht dat geiten alles kaal eten, maar dit is niet terecht. Een geit is een sterk dier dat lang kan overleven in woestijnachtige landschappen. Naast gras, eten ze ook graag van struiken. Terwijl ander vee zoals koeien en schapen al weggetrokken zijn uit een stuk land omdat het gras op is, kunnen geiten daar nog langer overleven. Hierdoor lijkt het snel alsof geiten het landschap kaal hebben gegeten, terwijl dit niet het geval is.
Daarnaast kan overbegrazing plaatsvinden als er te veel dieren op een te kleine oppervlakte wordt gehouden. Hier heeft geen enkele veehouder baat bij. Zoals hierboven beschreven staat, hebben de boeren die wij ondersteunen een kleinschalige veeteelt, waardoor overbegrazing niet snel voorkomt. Verder worden er vaak ook juist gebieden begraasd die anders niet gebruikt worden en naast vrij grazen, worden de geiten ook gevoerd met lokaal geoogst gras. In onze projecten geven we voorlichting over duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals grasland.
Overig
We zijn lid van het netwerk Vétérinaires Sans Frontières International. Dit netwerk bestaat uit twaalf verschillende non-profit organisaties in Europa en Canada. Samen zetten we ons in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van kleinschalige boeren wereldwijd en het versterken van lokale initiatieven op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn.
Binnen het netwerk wisselen we kennis uit en combineren we middelen om de grootste impact te kunnen maken. Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de website: http://vsf-international.org/