Onze geschiedenis

Miljoenen mensen in Afrika zijn afhankelijk van hun vee. Dierenartsen Zonder Grenzen werkt samen met Afrikaanse veehouders om hun dieren gezond te houden. Daardoor kunnen ze zelf een beter leven opbouwen.

 

Hoe is Dierenartsen Zonder Grenzen Nederland ontstaan?

In 1987 is Stichting Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking (DIO) opgericht door dierenartsen en gevestigd op de Faculteit Diergeneeskunde. Hierna wordt de stichting vooral gerund door vrijwilligers, met name studenten Diergeneeskunde. In 1989 sluit DIO zich aan bij het netwerk Vétérinaires sans Frontières international (VSF-I).

In de daarop volgende jaren gaat Stichting DIO op volle toeren draaien waarbij een aantal doelen worden vastgesteld: het beantwoorden van veterinaire vragen uit het Zuiden, het integreren van diergeneeskunde in ontwikkelingssamenwerking en het uitvoeren van projecten in het Zuiden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan voorlichting aan het Nederlandse publiek in de vorm van symposia, lezingen en andere activiteiten.

Vanaf 2011 richt DIO zich op een project in Malawi waarbij 15 diergezondheidswerkers zijn getraind.

Ondertussen is bij het studentenbestuur van DIO de wens ontstaan om te professionaliseren en meer fondsen te werven in Nederland zodat meer projecten in het Zuiden ondersteund kunnen worden. Daarom is in juni 2018 met hulp van Dierenartsen Zonder Grenzen-België de nieuwe stichting Dierenartsen Zonder Grenzen-Nederland (DZG) opgericht. Hierbij is afgesproken dat het project in Malawi steun zal blijven ontvangen en dat studentvrijwilligers activiteiten blijven organiseren.

Samen werken we wereldwijd aan voedselzekerheid.
Met jouw gift verbeteren we de toekomst van Afrikaanse families door hun kuddes gezond te houden.

Als de kudde ziek is, sterft het dorp

Als Afrikaanse veeboeren hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Jij kan hen helpen. Maak van de wereld een betere plek en geef Afrikaanse families een betere toekomst.

Ik doe een gift