19 maart: pastoralisten film festival!

Uncategorized

Dierenartsen Zonder Grenzen nodigt je uit! Op 19 maart is het zo ver. Wij organiseren het pastoralisten film festival! In samenwerking met Wageningen Universiteit nemen wij jullie mee in de wereld van pastoralisme. Door middel van een documentaire in het DocuScience programma, kom je meer te weten over de uitdagingen en prachtige levensstijl van pastoralisten. Lees snel verder om meer te weten te komen over dit evenement!


Tijd en locatie

18:30 Inloop Auditorium, Omnia
19:00 Opening door Simone Vuijk (coördinator Dierenartsen Zonder Grenzen – Nederland)
19:15 Start documentaire
20:00 After talk en discussie met diverse sprekers van Wageningen Universiteit
20:30 Einde programma
20:30 – 21:30 (optioneel) Napraten en gratis drankje in Club Novum

Enthousiast geworden? Aanmelden kan hier!

Wat is pastoralisme?

Pastoralisme is een vorm van veeteelt waarbij herders gedomesticeerde dieren zoals runderen, geiten, schapen, kamelen en andere dieren laten grazen op natuurlijke graslanden of weiden. Het wordt vaak geassocieerd met nomadische of semi-nomadische levenswijzen, waarbij herders met hun kuddes rondtrekken om voldoende voedsel voor hun dieren te vinden.

Deze vorm van veeteelt wordt wereldwijd in verschillende varianten aangetroffen, voornamelijk in gebieden waar omgevingsfactoren zoals droogte, arme grond, extreme temperaturen of gebrek aan water de teelt van gewassen bemoeilijken of onmogelijk maken. Doordat ze werken in dergelijke uitdagende omgevingen, zijn pastorale gemeenschappen bijzonder vatbaar voor de effecten van klimaatverandering. Desondanks blijft het pastorale leven een gangbare praktijk in diverse landen, waaronder Oeganda en Tanzania.

Het film festival

Het pastoralisten film festival wil meer inzicht geven in de manier waarop verschillende volkeren over de hele wereld in hun levensonderhoud voorzien door extensieve veeteelt.

De relaties tussen herders en dieren en hun voedselproductiesystemen weerspiegelen een intieme verstrengeling van cultuur, economie en ecologie in zeer variabele omgevingen zoals droge gebieden en berggebieden. In dergelijke omgevingen speelt de mobiliteit van dieren een sleutelrol.

Meer informatie over het pastoralisten film festival? Klik hier!

Documentaire

Op 19 maart laten we twee verschillende korte films zien die samen één documentaire vormen. De films die getoond worden zijn:

Cowherds of the Savannah: De Karamojong zijn herders in het noordoosten van Oeganda en hoeders van hun landschap. Deze film laat zien hoe de Karamojong-herders productief gebruik maken van het sterk wisselende landschap en zelfs de droogste plantenvezels omzetten in vlees en melk, terwijl ze tegelijkertijd te maken hebben met frequente uitbraken van dierziekten en conflicten tussen stammen in de regio.

Goat Breakfast: Het gebied bij Mount Meru in Tanzania wordt steeds vaker getroffen door droogte. De Maasai herder Paulo moet creatieve manieren vinden om zijn gezin te voeden. In de ochtend zoekt hij ontbijt voor zijn geiten, zodat ze melk kunnen produceren voor hun eigen geitenlammeren en voor Paulo’s jonge zoon.

Programma

De avond zal plaatsvinden in het Auditorium. Dit is een zaal in Omnia, Wageningen Universiteit. Eerst vindt er een korte introductie plaats door Simone Vuijk namens Dierenartsen Zonder Grenzen – Nederland. Vervolgens krijg je de documentaire te zien en daarna zal er ruimte zijn om vragen te stellen. Voor de discussie is een panel samengesteld. Zo hebben we onder andere Dominic van Asseldonk, een student die recent zijn onderzoek heeft uitgevoerd onder pastoralisten, en Achiba Gargule die zelf een pastoralist en onderzoeker is!

Iedereen is welkom en de gehele avond is gratis. Aanmelden kan hier!

Docuscience

Docuscience is een nieuw programma van Wageningen Universiteit. Medewerkers van Wageningen Campus kunnen hier inzichten delen over al het werk dat er gebeurt. Er zullen nieuwe perspectieven verkent worden aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek.

Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start om 17:30u. Voor 17,50 euro wordt je voorzien van een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht, met frietjes en salade. Reserveren is vereist en kan via welkom@restaurantnovum.nl. Graag DocuScience vermelden in de e-mail. Voor dinergasten wordt een stoel gereserveerd in de zaal, dus heb je gegarandeerd plek bij de documentaire.

Goed om te weten

De hele avond zal gesproken worden in het Engels. De documentaire is in Engels gesproken of voorzien van Engelse ondertiteling.