DZG-student op reis naar Malawi

Uncategorized

In december 2023 zijn zes studenten Diergeneeskunde vertrokken richting Malawi. Na een lange vlucht hebben ze Gilbert Banda ontmoet, de programma manager in Malawi. Gilbert heeft een reisplan opgesteld en de studenten de eerste twee weken meegenomen, zodat ze zoveel mogelijk impact van DZG in Malawi zouden zien. Lees hier de ervaringen van de studenten tijdens hun reis in Malawi!

We begonnen onze reis langs de projecten met een bezoek aan twee verschillende melkverzamelpunten. Dit zijn de plekken waar aangesloten boeren uit de omgeving hun melk naartoe brengen. De melk wordt hier gewogen en getest en daarna meteen door de verkopers meegenomen naar het dorp. We hebben hier onze krachten gebundeld en samen nagedacht over oplossingen voor de problemen waar ze tegenaan lopen. De boeren zouden bijvoorbeeld graag meer dieren willen, een koeling voor de melk en de kennis om yoghurt te maken. Het was ook erg interessant om te zien hoe de twee verzamelpunten van elkaar verschilden. Naast de verzamelpunten hebben we ook een aantal boeren bedrijven bezocht. Een gemiddelde boer in Malawi heeft 1 of 2 koeien. We konden heel mooi zien hoe de koeien, geiten, varkens, kippen en zelfs konijnen gehouden worden. Ook hier hebben we weer onze kennis kunnen delen, zodat de dieren in de toekomst wellicht nog meer kunnen opbrengen voor de boeren. Ander voer zou bijvoorbeeld de melkproductie kunnen verhogen en het herkennen van de tocht door de boer is belangrijk om de inseminaties te laten lukken.

Een boerin weegt de ingezamelde melk bij een melkverzamelpunt.
Een boerin melkt haar koe.

Een ander zeer belangrijk project van DZG-NL is het opleiden van lokale boeren in de community tot zogenoemde ‘Community Animal Health Workers’, ook wel CAHWs. Na een aantal trainingsdagen kunnen de CAHWs aan het werk in hun district. Met de benodigde materialen en een fiets kunnen ze veel boeren in de omgeving helpen! De CAHWs vertelden dat ze erg blij zijn met de hulp die ze de boeren kunnen bieden. Ze lieten ons trots zien wat ze de afgelopen tijd bereikt hadden en waar ze nog in zouden willen groeien. Zo kunnen ze al heel veel dieren en boeren helpen met vaccineren en ontwormen, maar de meesten kunnen nog niet castreren. Een aanzienlijk deel van de CAHWs die zijn opgeleid zijn vrouwen. Het was super om te horen dat zij door de gemeenschap goed worden ontvangen en ze zijn heel trots hoe ze dit als vrouw doen, terwijl het nog niet zo gebruikelijk is om als vrouw aan het werk te gaan. Het was heel gaaf om één van de CAHWs aan het werk te zien terwijl ze kippen aan het vaccineren was. Daarnaast zijn er ook een aantal CAHWs geïnterviewd!

Samen met de CAHWs in Euthini nadat we een meeting hebben gehad.
Een CAHW vaccineert een kip in het oog tegen New Castle Disease.

Veel campagnes van DZG hebben de afgelopen tijd gezorgd dat een heel belangrijk project mogelijk werd gemaakt: de rabiës vaccinatie campagne. In Malawi is rabiës, ook wel hondsdolheid, namelijk nog steeds een groot probleem voor mens en dier. Door zoveel mogelijk honden te vaccineren, wordt het aantal dieren met rabiës drastisch verkleind. Het doel is om heel Noord-Malawi rabiës vrij te krijgen. We hebben zelf ook mogen bijdragen aan dit doel door zelf dieren te vaccineren!

Op zaterdag 2 december kwamen veel mensen met hun hond, enkelen met een kat, naar onze vaccinatie plek. Hier zaten ook veel kinderen bij! Ze konden op die dag gratis hun dier laten vaccineren. Dit werd allemaal goed geregistreerd door ons en ook kregen ze zelf een bewijs mee. Op deze manier kan worden teruggezocht of een dier gevaccineerd is nadat er een eventueel bijtincident heeft plaatsgevonden. Het was lopende band werk en met een goed gevoel keerden we terug naar onze accommodatie.

Stella vaccineert een hond tegen rabiës.
Een jongen met zijn hond op de rabiëscampagne. 

Als Diergeneeskunde studenten werden wij natuurlijk al heel gelukkig van het vaccineren van de honden. De daarop volgende drie dagen werd het daarentegen nog beter, we mochten namelijk zelf honden castreren in samenwerking met de dierenarts! In de maanden voor onze reis hebben we erg ons best gedaan zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit bleek genoeg te zijn om de castratiecampagne in Mzuzu van start te laten gaan. Samen met de dierenarts hebben we in drie dagen ongeveer 110 dieren gecastreerd. Voor de eigenaren was dit helemaal gratis! De honden horen vaak wel bij eigenaren, maar lopen overdag vaak los rond, zonder continu toezicht. Dat maakt de kans op ongewenste dracht en contact met mogelijk (bijvoorbeeld rabiës) geïnfecteerde dieren groter.

Het was de bedoeling de populatie honden te verkleinen, zodat de kans op rabiës ook weer kleiner wordt. Ook worden niet alle nestjes puppy’s goed verzorgd en zo wordt dit leed voorkomen. Ook zagen we veel honden met een seksueel overdraagbare tumor, die door castratie wordt voorkomen omdat de dieren aanzienlijk minder dekken nadat ze gecastreerd zijn!

Het was voor ons erg interessant om de verschillen te zien tussen Malawi en Nederland. In Malawi zijn namelijk niet alle materialen aanwezig die de dierenarts zou willen gebruiken. De dierenarts was dit gelukkig gewend en we hebben alle honden en katten weer veilig naar huis kunnen sturen!

Luka en Siska bereiden een hond onder narcose voor op de castratie.

De laatste twee weken hebben we ingevuld met een rondreis door Malawi. We zijn vanaf Lake Malawi naar het safaripark Liwonde gereden. Nadat we onder andere olifanten, nijlpaarden, krokodillen, waterbokken en waterbuffels hadden gezien, zijn we via het Zomba Plateau doorgereden naar Blantyre. Blantyre stond vooral in het teken van oude vrienden bezoeken van één van de reizigers die ooit in Malawi had gewoond. We hebben met iemand gesproken die in de melkindustrie werkt en gekeken op de oude basisschool. Hierna was het tijd voor het beklimmen van Mount Mulanje! Sommigen ging dit wat makkelijker af dan anderen, maar iedereen heeft deze prachtige tocht kunnen volbrengen. Uiteraard kun je niet genoeg safari’s doen in Afrika, dus we besloten door te rijden naar Majete voor nog een safari waar we ook giraffen hebben gezien. We sloten onze rondreis af in Lilongwe, waar we de moderne dierenartsenpraktijk en tevens onze stageplek LSPCA hebben bezocht. Op onze laatste dag hebben we Lilongwe Wildlife Centre bezocht.

Olifanten in Liwonde National Park.

Al met al was het een ontzettend bijzondere reis! Vanaf het moment dat het vliegtuig geland was in Lilongwe tot het moment dat we weer vertrokken, zijn we zo ongelooflijk verrast door dit bijzondere land! Op elke plek waar we kwamen, zijn we enorm hartelijk ontvangen. Het was een hele eer om alle kanten van dit land te zien en ook een steentje te kunnen bijdragen. Het was erg speciaal om in het echt te ervaren wat voor impact de projecten van DZG-NL kunnen maken, waardoor wij ons in de toekomst allemaal met plezier zullen blijven inzetten voor deze prachtige stichting!

Stella Steenbergen

Luka Botman

Femke Lenes

Jaap Tump

Esther Bor

Siska Hulsman

Stella, Luka, Siska en Femke met hun DZG trui bovenop het bergplateau Mulanje.