Ervaring van Mary en haar gezin

Image
Image

Mary Kumwenda komt uit Group Village Headman (GVH) Mtambalika, Traditional Authority (TA) Malidade Extension Planning Areas, in het district Mzimba. Ze is getrouwd met Zakeyu Chima en ze hebben 8 kinderen (4 mannen, 4 vrouwen). Leden van de gemeenschap selecteerden Mary om in 2020 een opleiding tot Community Animal Health Worker te volgen. Ze heeft 2 geiten gekregen. Ze kreeg 2 geiten van het project als een manier om haar aan te moedigen nog harder te werken.

"Het project gaf me twee geiten als een manier om me aan te moedigen nog harder te werken en na het zien van de problemen waarmee we als gezin te maken hadden. Jaar in, jaar uit hadden we te kampen met honger. Mijn huis was klein en in vervallen staat. Sommige van mijn kinderen zitten ook op school, zij hebben schoolgeld nodig. Ik kocht meer geiten met het geld dat ik verdien met het aanbieden van diergezondheidsdiensten" zei Mary. "Geiten hebben zeer goede eigenschappen die het voor ons gemakkelijk maken om ze te houden. In tegenstelling tot varkens concurreren geiten niet met mensen als het gaat om voedsel. Geiten groeien snel en kunnen twee keer per jaar jongen krijgen. Geiten zijn ook resistent tegen veel ziekten. Dit maakt het houden van geiten relatief goedkoop." Vervolgde ze.

Geiten spelen volgens haar een zeer belangrijke rol. Ze zijn een bron van inkomsten. Het geld dat de familie verdient met de geitenverkoop wordt gebruikt om het schoolgeld voor haar kinderen te betalen, landbouwgrondstoffen te kopen en huishoudelijke artikelen. Wanneer de oogst mislukt, kunnen de geiten worden verkocht en met het geld kan voedsel worden gekocht, waardoor de voedselzekerheid van het gezin wordt verbeterd. Verder zei ze dat ze van plan is een deel van haar geiten te verkopen om ijzeren platen te kopen voor het huis dat ze heeft gebouwd.

Ze dankt haar steunende echtgenoot voor alles wat het gezin heeft bereikt. "Ik ben mijn man heel dankbaar voor alles wat hij doet. Hij koopt de diergeneesmiddelen die ik gebruik en moedigt me aan om hard te werken en een impact te hebben binnen mijn gemeenschap", zei Mary.


Ervaring van Reddings en zijn gezin

Image
Image

Reddings Nkhata GVH Diyere, TA Mpherembe, district Mzimba. Hij is een van de 4 Community Animal Health Works (CAHW's) die geiten hebben ontvangen in het kader van het Enhancing Community Animal Health Services (ECAHS) Project in Malaidade EPA.   Hij werd door zijn collega CAHW's geselecteerd om te profiteren van deze geiten in 2020 omdat hij een van de beste CAHW's was. Hij had meer dieren behandeld dan de meeste CAHWs. Dit betekende ook dat hij meer geld had verdiend omdat de diensten tegen betaling werden aangeboden.

"Ik was opgetogen toen ik de 2 geiten van het project kreeg. Dat was een duidelijk teken dat veehouders en mijn collega CAHW's mijn inspanningen om dieren te beschermen tegen ziektes waardeerden. Ik ben VSF Nederland dan ook erg dankbaar dat ze mij via Ziweto geiten hebben gegeven", zei Nkhata.  De geiten die hij heeft gekregen, hebben jongen gekregen. Elke geit heeft twee geitjes. Met het geld dat hij verdient met de diergezondheidsdiensten, heeft de Reddings, meer extra geiten gekocht om de kudde te vergroten.

"Geiten zijn een levende bank voor mij.  Ik verkoop geiten om het schoolgeld voor mijn kinderen te betalen en om in de basisbehoeften van het huishouden te voorzien en inputs voor de boerderij te kopen. Ik woon ook in de periferie van het Vazwa Wildlife Reserve. Ik heb nu geen reden meer om een dier te gaan stropen aangezien ik dieren die ik kan slachten voor het vlees binnen handbereik heb" zei hij.