Doel van Dierenartsen Zonder Grenzen
Bij Dierenartsen Zonder Grenzen zijn we actief in afgelegen gebieden in Afrika. Met de Nederlandse tak zijn we actief in Malawi. In Malawi is er een tekort aan dierenartsen. Als een dier ziek wordt, weet de veehouder vaak niet wat hij of zij moet doen. Als het dier sterft, gaat een bron van mest, voedsel én inkomen verloren. Daarom trainen wij diergezondheidswerkers die binnen hun eigen gemeenschap dieren gezond kunnen houden.
De missie van Dierenartsen Zonder Grenzen is om te streven naar gezonde dieren, gezonde mensen en een gezond milieu. We zijn actief in afgelegen gebieden in Malawi waar landbouw en veeteelt de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten zijn. Als de dieren hier gezonder zijn, dan betekent dit dat de gemeenschappen ook meer voedsel en meer inkomsten hebben. Door het gezond houden van de dieren, hebben de gemeenschappen ook een gezonder bestaan.
Dierenartsen Zonder Grenzen steunt afgelegen gemeenschappen in Malawi. Hierbij steunen we boeren en trainen we diergezondheidswerkers. Daarnaast is ons doel om de positie van vrouwen binnen de gemeenschap te versterken. We streven ernaar dat de helft van de boeren die we opleiden tot diergezondheidswerkers, vrouw is.
Bij Dierenartsen Zonder Grenzen zijn we vooral bezig met het gezond houden van vee. Denk hierbij aan koeien, geiten, varkens en kippen. Daarnaast organiseren we elk jaar de campagne Run4Rabiës. Hierbij halen we geld op voor een partnerorganisatie om honden te kunnen vaccineren tegen rabiës.
Malawi
Bij Dierenartsen Zonder Grenzen leiden we gemotiveerde veehouders op tot diergezondheidswerkers. Samen met onze lokale partner trainen we ze in huisvesting, voeding en gezondheid en behandelen van zieke dieren. De diergezondheidswerkers werken ook samen met de overheid om dierziekten te monitoren en vaccinatieprogramma’s op te zetten. Daarnaast werken we aan een sterkere positie van vrouwen door ze te betrekken bij de projecten. Voor meer informatie over het project verwijzen we je graag naar de volgende pagina: https://dierenartsenzondergrenzen.nl/malawi/
In 2019 hebben we 15 diergezondheidswerkers opgeleid, die vervolgens 1.814 boeren hebben getraind in verschillende aspecten van het houden van dieren. Dit helpt kwetsbare mensen om hun eigen vee te houden en te verkopen. Bijvoorbeeld vrouwen, jongeren en ouderen,
en mensen die lijden aan hiv/aids. Verder hebben onze diergezondheidswerkers in 2019 13.500 dieren gevaccineerd, ontwormd en/of behandeld.
Als je meer wilt lezen over onze prestaties in 2019, kijk dan naar onze activiteitenverslagen onder Nieuws.
De vorderingen van onze projecten kunnen gevolgd worden via onze social media. Op Instagram, @dierenartsenzondergrenzen.nl. Op LinkedIn en Facebook kun je ons vinden op @Dierenartsen Zonder Grenzen Nederland. We posten regelmatig updates op deze platformen. Daarnaast kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze komt 3 keer per jaar in je mailbox terecht.
Dierenartsen Zonder Grenzen is actief in het noorden van Malawi, rondom Rumphi en Mzuzu. Eerder is een groep van 15 diergezondheidswerkers getraind rondom Rumphi, via het Matunkha Centre. In november 2018 is een nieuw project van start gegaan, genaamd Participatory Action for Sustainable Animal Care and Livelihood Improvement Project (PASACLIP), en eind 2019 begon het project Enhanced Community Animal Health Services (ECAHS) Het doel van deze projecten is inkomsten en voedselzekerheid van kleinschalige veehouders te verhogen, door het verbeteren van diergezondheid en veterinaire services. Op die manier stijgt de dierlijke productie en verbeteren de leefomstandigheden van de boeren.
Donaties
Leuk dat je interesse hebt in het steunen van Dierenartsen Zonder Grenzen! Je kan ons onder andere steunen door een eenmalige gift te doen of door donateur te worden. Daarnaast kan je ook helpen als vrijwilliger, dierenarts of student. Je kan een fondsenwervende actie starten (ook op bijvoorbeeld facebook) of door mee te doen aan onze activiteiten en campagnes.
We streven ernaar dat een zo hoog mogelijk bedrag naar de projecten in Malawi gaat. Echter zijn er ook kosten nodig om de organisatie draaiende te houden zoals personeelskosten of wervings- of promotiekosten. Voor een duidelijk overzicht in de financiën, verwijzen we je graag naar ons news.
Wij kunnen helaas niet zelf jouw donatiebedrag wijzigen. Wel kunnen we je donatie stopzetten, en dan kan je je opnieuw inschrijven met het gewenste donatiebedrag. Neem hiervoor contact op via coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Dierenartsen Zonder Grenzen beschikt over de ANBI status. Je kan ervoor kiezen om een periodieke gift te doen waardoor je donatiebedrag niet aan een drempel of een maximum hoeft te voldoen. Dat betekent dat je voor een periode van minimaal 5 jaar, belasting van het hele bedrag kan aftrekken. Hoeveel belasting dit is hangt af van de belastingschaal waarin je valt. Kijk hier voor meer informatie.
Wat leuk dat je je wilt inzetten om fondsen te werven voor de projecten van Dierenartsen Zonder Grenzen! Neem contact op met onze coördinator via coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan als dierenartsenpraktijk meedoen aan de Vaccinate For Africa campagne, waarbij je in een bepaalde week €2,50 per gezette vaccinatie kunt doneren. Je kan samen met de praktijk een geit of zelfs een kudde geiten geven aan een gezin in Malawi. Sommige praktijken geven maandelijks of jaarlijks een donatie via het donatieformulier. Als jouw praktijk materialen over heeft, kunnen wij deze doorgeven aan organisaties die deze nodig hebben. Neem hiervoor contact op met student@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Persoonlijke gegevens
In order to change your personal details, please contact us via coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl .
Please read our privacy statement to find out more on this topic: https://dierenartsenzondergrenzen.nl/privacy/
Onderaan iedere nieuwsbrief staat een knop waarmee je je kan afmelden voor onze nieuwsbrieven.
Vrijwilligerswerk
Nee, Dierenartsen Zonder Grenzen zendt geen dierenartsen of vrijwilligers uit Nederland naar het buitenland. Wij werken zoveel mogelijk met lokale mensen en partnerorganisaties voor de uitvoer van onze ontwikkelingsprogramma’s. We vinden het belangrijk dat lokale gemeenschappen zelf instaan voor hun toekomst. We staan wel in contact met verschillende andere organisaties bij wie het wel mogelijk is je als dierenarts in te zetten voor een kortdurend project in het buitenland, zoals dierenstages.nl. Daarnaast staat er op de site van DZG-Student ook een lijst met andere stichtingen waarvoor je je kan inzetten: https://dierenartsenzondergrenzen.nl/stages/.
Ja, bij Dierenartsen Zonder Grenzen kan je zeker vrijwilliger worden. Je kan bijvoorbeeld meehelpen met promotie of fondsenwerving. Als je interesse hebt kan je contact opnemen met coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl of student@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Organisatie
In Nederland heeft Dierenartsen Zonder Grenzen twee coördinators in dienst: Simone Vuijk en Iris Geerts. Simone Vuijk regelt o.a. de dagelijkse gang van zaken en fondsenwerving voor de projecten. Ze houdt zich vooral bezig met de inhoud van onze projecten en de contacten in Malawi, Afrika. Daarnaast overlegt ze met het bestuur en DZG-student. Iris Geerts geeft leiding aan alles wat met communicatie te maken heeft. Denk hierbij aan werkzaamheden zoals interne communicatie en social media beheer.
Sinds 2018 werken we samen met onze nieuwe programma manager in Malawi: Gilbert Banda. Hij heeft veel ervaring in het trainen van diergezondheidswerkers opgedaan bij zijn eerdere werk voor Heifer en andere ngo’s in Malawi. Gemiddeld werkt hij de helft van de tijd voor Dierenartsen Zonder Grenzen en de andere helft voor een sociale onderneming, Ziweto. Gilbert houdt zich bezig met het design en de implementatie van nieuwe projecten, traint diergezondheidswerkers en sluit hen aan bij de bestaande veterinaire infrastructuur, en tot slot monitort en evalueert hij de projecten.
Daarnaast werken we met stagiaires voor fondsenwerving en communicatie.
Je kan contact met ons opnemen via ons contactformulier op de website.
Je kan ook een mailtje sturen naar coordinator@dierenartsenzondergrenzen.nl of naar student@dierenartsenzondergrenzen.nl.
Ja, Dierenartsen Zonder Grenzen is een stichting. Wij hebben een bestuur dat koers geeft aan de organisatie, nieuwe strategische plannen uitzet en leiding en feedback geeft aan de coördinator.
De bestuursleden van Dierenartsen Zonder Grenzen-Nederland zijn in 2019:
- Sarah Farrand, secretaris.
- Janke Maat, algemeen bestuurslid.
- David Speksnijder, algemeen bestuurslid.
Je kan onze jaarverslagen hier vinden.
We hebben verschillende bronnen van inkomsten. Er zijn veel mensen die via onze website een donatie doen. Sommige mensen doen een verjaardag inzamelactie via Facebook. Daarnaast zijn er veel dierenartsen die meedoen aan de Vaccinate For Africa campagne. Ieder najaar begint onze Geef een geit actie, waarbij mensen voor 50 euro een geit kunnen doneren aan een gezin in Malawi. Voor grotere giften dienen we projectvoorstellen in bij vermogensfondsen.
DZG-Student
DZG-Student is onderdeel van DZG-NL en stond voorheen bekend als Stichting DIO (Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking). Stichting DIO werd opgericht in juli 1987 en gerund door studenten waarbij zij verschillende activiteiten organiseerden en verschillende projecten begeleiden. DZG-Student bestaat uit een bestuur van 6 diergeneeskunde studenten en meerdere commissieleden. DZG-Student organiseert educatieve lezingen en activiteiten waarbij geld ingezameld wordt voor Dierenartsen Zonder Grenzen.
DzG-Student heeft eigen Facebook en Instagram pagina's (@DzG-Student). Je kan je ook inschrijven voor de DZG-Student nieuwsbrief: https://dierenartsenzondergrenzen.nl/dzg-student-update/.
Geef een Geit
De geiten staan ‘s nachts binnen in een verhoogde stal, hier zo zijn ze goed beschermd tegen roofdieren en valt de poep en plas onder de stal door de spijlen heen. Overdag gaan ze naar buiten, ze kunnen in het juiste seizoen gras eten en verder eten ze bijvoorbeeld maïs afval en struikjes. Water is er voldoende beschikbaar in Malawi.
Families die een geit ontvangen, krijgen training over de hoeveelheden voeding en water die geiten gemiddeld nodig hebben per dag. Dierenartsen Zonder Grenzen Nederland heeft daar een aantal handige overzichten voor gemaakt, in het Chichewa, de meest voorkomende taal in Noord Malawi.
De geiten komen uit gebieden dicht bij de projectlocaties om het transport te vergemakkelijken en de stress te verminderen die kan ontstaan door de lange periode dat ze onderweg zijn.
De geiten passen zich ook gemakkelijk aan aan het gebied waar ze gedistribueerd worden, omdat ze uit dezelfde agro-ecologische zone komen.
De geiten worden per pick up truck of aanhanger vervoerd naar de families.
Ter plekke zijn dierengezondheidsmedewerkers aanwezig die alles in de gaten houden ten behoeve van de geiten.
Duurzaamheid
Het klopt dat geïndustrialiseerde veeteelt in voornamelijk westerse landen een grote ecologische voetafdruk heeft. Deze intensieve manier van veeteelt draagt bij aan klimaatverandering door een hoge methaanuitstoot, ontbossing en het gebruik van fossiele brandstoffen.
Bij de kleinschalige boeren in Malawi die wij ondersteunen ziet de veeteelt er heel anders uit. Deze boeren doen naast veeteelt ook aan akkerbouw en voeren dieren met restproducten van andere gewassen. De mest van dieren draagt bij aan een vruchtbare bodem. Bij deze kringlooplandbouw staan mens, dier en milieu centraal.
Ontbossing en erosie in Malawi is inderdaad een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaken van ontbossing in Malawi zijn: houtkap voor houtskoolproductie, drogen van tabak, bakken van stenen en het creëren van landbouwgrond.
Geiten kunnen ontbossing veroorzaken door het opeten van jonge boompjes. De kleine boeren waar wij mee werken doen er echter alles aan om dat te voorkomen. Lees hieronder verder.
Overbegrazing vindt plaats als er te veel dieren op een te kleine oppervlakte worden gehouden. De boeren die wij ondersteunen doen aan kleinschalige veeteelt, waardoor overbegrazing niet snel voorkomt. Ze laten hun geiten steeds op andere gebieden grazen en 's nachts staan ze op stal. De boeren geven daarnaast overblijfselen van gewassen zoals maïs en pinda's aan hun geiten. Ook planten ze vlinderbloemige bomen, die dienen als stikstofbinder en hoogwaardig ruwvoer voor de geiten. De mest van de geiten zorgt voor een betere bodemkwaliteit, waardoor gewassen beter groeien en regenwater langer vastgehouden wordt.
In al onze projecten geven we voorlichting over duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen: klimaatslimme landbouw, noemen we dat.
In westerse landen wordt inderdaad te veel vlees geconsumeerd. Grootschalige, intensieve en geïndustrialiseerde veehouderij leidt tot een te hoge CO2-uitstoot en draagt daardoor bij aan klimaatverandering. Er is echter ook sprake van een verdelingsprobleem; in veel arme landen hebben mensen tekort aan hoogwaardige voedingsstoffen. Dierenartsen Zonder Grenzen steunt kleinschalige boeren en geeft ze training in klimaatslimme landbouw. Verschillende studies laten zien dat dierlijke eiwitten voor veel gezinnen in het globale zuiden belangrijk zijn om te voorzien in hun voedingsbehoefte. Ongeveer 35% van de Malawiaanse kinderen krijgt te weinig van een of meerdere voedingsstoffen. Het aanbieden van dierlijke eiwitten is een duurzame en effectieve manier om hier wat aan te doen.
Kijk ook eens naar deze infographic door het Innovation Lab for Livestock Systems.
Voor veel Afrikaanse families is een geit een belangrijk dier. De dieren geven melk om te drinken en mest om landbouwgrond vruchtbaar te maken. Geiten kunnen jaarlijks lammetjes krijgen. Deze kunnen op hun plaats weer voor meer voeding zorgen. Met de verkoop van geiten komt geld vrij voor onderwijs, medische zorg en andere basisbehoeften. Daarnaast kunnen geiten dienen als spaarrekening. Bij plotseling en onverwachte hoge kosten kan een geit verkocht worden.
Ongeveer 80% van de bevolking in Malawi is afhankelijk van kleinschalige landbouw om voor voeding en inkomen te zorgen. Wij delen geiten uit en geven trainingen in de verzorging ervan om gezinnen in Malawi hierin te ondersteunen!
Wist je dat veel gezinnen in Malawi geen geitenmelk drinken? Dit is cultureel bepaald. Geitenvlees wordt op het platteland meestal alleen gegeten bij speciale gelegenheden. In Malawi is de verkoop van levende geiten een belangrijke bron van inkomsten én veerkracht. Een van onze boeren verwoordde het zo: ‘These goats are our living bank.’
Kijk ook eens hier om te ontdekken wat geiten betekenen voor kleine veehouders in Malawi.
Wil je meer weten over de verschillende rollen die geiten in Malawi spelen of heb je een andere vraag? Kijk naar een van onderstaande artikelen of neem contact met ons op!
Referenties:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092144882030050X?via%3Dihub
Overig
We zijn lid van het netwerk Vétérinaires Sans Frontières International. Dit netwerk bestaat uit twaalf verschillende non-profit organisaties in Europa en Canada. Samen zetten we ons in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van kleinschalige boeren wereldwijd en het versterken van lokale initiatieven op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn.
Binnen het netwerk wisselen we kennis uit en combineren we middelen om de grootste impact te kunnen maken. Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de website: http://vsf-international.org/
Dierenartsen zonder Grenzen is een groot voorstander van het principe van One Health. Dit principe gaat ervan uit dat het optimaliseren van welzijns- en gezondheids omstandigheden zo moet gebeuren dat de onderlinge samenhang tussen mens, dier en milieu erkend en meegenomen wordt. Meer informatie over dit principe kan je vinden in onze policy brief: One Health policy brief.