Our history

How was Vétérinaires Sans Frontières – The Netherlands established?

In 1987 is Stichting Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking (DIO) opgericht door dierenartsen en gevestigd op de Faculteit Diergeneeskunde. De stichting wordt vooral gerund door vrijwilligers, met name studenten Diergeneeskunde. In 1989 sluit DIO zich aan bij het internationale netwerk Vétérinaires Sans Frontières International (VSF-I).

In the following years, DIO steadily grows, and certain goals are formulated: answering veterinary questions from the Global South, the integration of veterinary medicine in development cooperation and the execution of projects in the South. Vanaf 2011 richt DIO zich op een project in Malawi waarbij 15 diergezondheidswerkers worden getraind.

Ondertussen is bij het studentenbestuur van DIO de wens ontstaan om te professionaliseren en meer fondsen te werven in Nederland zodat meer projecten in het Zuiden ondersteund kunnen worden. Daarom is in juni 2018 met hulp van Dierenartsen Zonder Grenzen-België de nieuwe stichting Dierenartsen Zonder Grenzen-Nederland opgericht. Hierbij is afgesproken dat het project in Malawi steun zal blijven ontvangen en uitgebreid zal worden, en dat de studenten (DZG-Student) activiteiten blijven organiseren. Sindsdien zijn er meerdere projecten opgezet in Malawi, met voornamelijk de focus op het uitbreiden van de diergezondheidswerkers en het bestrijden van rabiës (hondsdolheid). Zie de tijdlijn van de projecten hieronder, wil je meer lezen over onze huidige projecten ga dan door naar Onze Projecten. 

2018

Start eerste project: PASACLIP

Inkomsten en voedselzekerheid van kleinschalige boeren verhogen, door het verbeteren van diergezondheid en diergeneeskundige diensten.

2020

Livestock for Empowerment

Trainen van diergezondheidswerkers, die lokale boeren weer helpen en trainen om vee gezond te houden. Dit verhoogt de veeproductie en inkomsten, waardoor boeren en hun families veerkrachtiger en weerbaarder worden.

2022

Action Towards the Elimination of Rabies

Bestrijding van het dodelijk virus rabiës (hondsdolheid) door het vaccineren van honden en katten, en door het organiseren van bewustwordingscampagnes. Hierbij is het doel: een rabiësvrij Malawi in 2030!

2024

Herds for Empowerment

Project gericht op de empowerment van vrouwen in de veehouderij. Aangezien 75% van de boeren in Malawi vrouw is, en dus verantwoordelijk voor het vee en het inkomen.

2025

Generating Agricultural Income and Nutrition

Verbeteren van de diergezondheid en melkproductie door het opleiden van meer diergezondheidswerkers. Focus op vermindering van melkverspilling door yoghurt en kaastrainingen te faciliteren, dit verbetert ook het inkomen en de voeding van boeren.