Amber en Nina op bezoek in Malawi

Uncategorized

‘Na drie jaar vrijwilliger te zijn geweest voor Dierenartsen Zonder Grenzen-Student (DZG-Student), mochten we (Nina en ik) naar Malawi reizen om onder andere de projecten van Dierenartsen Zonder Grenzen Nederland (DZG-NL)te bezoeken. 

Bij aankomst in Lilongwe werden we hartelijk ontvangen door Gilbert, de projectmanager van DZG-NL in Malawi. Hij nam ons mee naar Mzuzu, een stad die ruim vijf uur verderop ligt. We werden tijdens deze rit direct geconfronteerd met de armoede in Malawi. Beelden zoals werkende kinderen, van klei en stro gemaakte huisjes en vrouwen met 10 liter water of gewassen op hun hoofd, waren voor ons nieuw.

Gedurende de eerste week werden we door Gilbert meegenomen in het leven van de lokale bevolking. Zo bezochten we verschillende boerderijen om koeien te insemineren. Daarnaast hebben we meerdere Community Animal Health Workers (CAHW’s) gevolgd en gedocumenteerd, meegelopen met de lokale dierenkliniek in Mzuzu en mochten we de week afsluiten met een rabiës vaccinatiecampagne in Mzuzu. We hebben gedurende deze ochtend 650 honden gevaccineerd tegen rabiës!

Om 7 uur stonden we klaar op het afgesproken veld, maar waren we zeker niet de enige. Er stonden al ruim 100 mensen met honden klaar om hun hond te laten vaccineren. We konden beginnen. Al snel kwam er een groep kinderen om mij heen staan. Zij vonden het interessant wat er gaande was en bleven dan ook de hele ochtend kijken. Het was een geweldige ervaring om op deze manier bezig te zijn met veterinaire handelingen en de lokale community.

Bij het rabiës project in Mzusu (Malawi, Afrika)

Daarnaast konden we zien wat de impact is voor het leven van een gezin als een familielid CAHW wordt. Zo had een gezin de mogelijkheid om een twee keer zo grote woning te bouwen, zodat er daadwerkelijk plek was voor alle kinderen en konden er in plaats van 4 geiten, maar liefst 50 gezonde koeien worden gehouden. Naast de voordelen voor het eigen gezin, zorgt de CAHW ervoor dat de mensen in dit gebied in staat zijn hun dieren gezond te houden. Hierdoor kunnen zij ook meer gezonde dieren houden. Het is heel waardevol om de vruchten van ons harde werk te kunnen zien.


De rest van de 6 weken hebben we rondgereisd. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale vervoersmiddelen om het lokale leven te ervaren. Deze vervoersmiddelen bestaan voornamelijk uit minibussen, waar zoveel mogelijk mensen, voer, autobanden etcetera in meegaan. Daarnaast hebben we veel Nsima (maïspap) gegeten en hebben we genoten van de lokale muziek- en danscultuur.

Wat was het fantastisch om voor 6 weken op deze manier te leven. De mensen in Malawi zijn fantastisch, de natuur is erg sereen en er leven veel wilde dieren die je onderweg kan spotten. Als ik de tijd en mogelijkheid heb om terug te gaan, zou ik dit zonder nadenken doen.

-Amber en Nina