Rabiës voorkomen: een globale inzet om levens te redden

Uncategorized

Rabies vaccinatie

Rabiës is te voorkomen. Dus, waar wachten we op? In deze blog laten we je zien waarom het voorkomen van rabiës zo belangrijk is, en de progressie die al is gemaakt om het virus te bestrijden.

Begrijpen van rabiës

Rabiës is een zoönose. Dit betekent dat het kan worden overgedragen van dieren naar mensen op het moment dat er zichtbare symptomen verschijnen. Het is een 100% dodelijke ziekte. Honden spelen een belangrijke rol in het overdragen van rabiës naar mensen, en zijn verantwoordelijk voor 99% van de besmettingen. Dit virus verspreidt zich via speeksel. Dit gebeurt meestal door een bijt of krab, of via direct contact van speeksel met een open wond. De meest kwetsbare groep bestaat uit kinderen van de leeftijd tussen 5 en 14 jaar. De factsheet van World Health Organisation (WHO) duikt dieper in de details over deze ziekte.

Elke 9 minuten gaat er een leven verloren aan rabiës. De impact van deze ziekte wordt duidelijk wanneer we realiseren dat 29 miljoen mensen elk jaar een levensreddende behandeling zoeken om rabiës tegen te gaan. De besmettingen zijn niet alleen het gevolg van het virus, maar ook van armoede en ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg. De informatie van publichealthupdate.com biedt een inzicht op de impact van rabiës op mensen.

Vaccineren van onze huisdieren

Stel je een wereld voor waar miljoenen katten en honden een veiliger leven leiden als gevolg van de toewijding van veterinaire professionals. Jaarlijks ontvangen meer dan 40 miljoen huisdieren een rabiës vaccinatie. Biologen gericht op wildlife registreren een indrukwekkende 10 miljoen rabiës vaccinaties bij wilde dieren. Hiermee wordt het risico van het overdragen naar mensen kleiner. Deze inspanning benadrukt het belang van massa hondenvaccinatiecampagnes in het controleren van rabiës. Voor meer informatie, neem een kijkje bij Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De preventie van rabiës is onderdeel van de “One Health” aanpak, door de verbinding tussen de gezondheid van mensen, dieren en het milieu. Bij deze aanpak worden meerdere sectoren en lokale gemeenschappen betrokken om het bewustzijn te vergroten en massale hondenvaccinatiecampagnes uit te voeren. Meer informatie over deze aanpak kun je vinden bij World Organisation for Animal Health (WOAH).  

In de strijd om rabiës tegen te gaan komen veel uitdagingen kijken. Bijvoorbeeld arme gebieden waar vaccinaties niet betaalbaar zijn voor slachtoffers. In Afrika kost een behandeling gemiddeld $40 en in Azië $49. Deze bedragen kunnen voor regio’s waar het gemiddelde dagelijkse inkomen slechts $1 tot $2 bedraagt, schokkend zijn. Er is een effectievere manier die minder geld kost! Namelijk het vaccineren van honden, wat ongeveer $3 per hond kost. Deze aanpak, zoals benadrukt door endrabiesnow.org, biedt hoop op de weg naar eliminatie van hondsdolheid.

De preventie tegen rabiës brengt gemeenschappen, wetenschappers en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg samen. Vaccinaties zijn belangrijk en beschermen zowel dieren als mensen. Terwijl we deze reis door de wereld van preventie van hondsdolheid afsluiten, moeten we niet vergeten dat onze acties levens kunnen redden en onnoemelijk lijden kunnen voorkomen. Wij nodigen je uit om samen met ons het bewustzijn over de preventie van hondsdolheid te ondersteunen en te verspreiden. Deel deze blog, draag bij aan organisaties die werken om hondsdolheid te stoppen, en informeer de mensen om je heen over het belang van een vaccinatie tegen hondsdolheid.

Jouw donatie kan een verschil maken in deze strijd tegen rabiës en levens helpen redden. Samen kunnen we een impact maken en dichter bij een wereld komen waarin hondsdolheid verleden tijd is, en zowel mensen als dieren kunnen leven zonder angst voor deze dodelijke ziekte.

Click here om te doneren